دکتر محمد غفارزاده عضو هیات علمی پژوهشگاه شیمی ومهندسی شیمی ایران و محقق این پروژه در این خصوص اظهار داشت:عنصر آهن يکی از ريز مغذي­های ضروری برای ادامه حيات گياهان است، طوريکه اگر آهن به مقدار کافی در اختيار قرار نگيرد، گياه دچار بيماری فقر آهن يا همان زردبرگی می­شود که در اين حالت چرخه فتوسنتز دچار اختلال شده و با کاهش جدی رشد و باردهی محصول مواجه خواهد شد. وی گفت دلیل عمده فقر آهن ناشی از در دسترس نبودن آهن قابل جذب در خاک می­باشد که به دلیل قلیائیت بالای خاک (خاکهای آهکی) گونه ­های آهن نامحلول شده و قابل جذب توسط گیاه نمی باشد و یکی از موثرترین راهها برای جبران کمبود آهن در خاکهای قلیایی استفاده از کلات های آهن است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه شیمی ومهندسی شیمی ایران،دکتر غفارزاده افزود: کلات آهن موجود در بازار ايران اغلب FeEDDHA "فریک اتیلن دی آمین-N’,N-بیس(2-هیدروکسی فنیل استیک اسید)" می باشد که به دليل ملاحظات ساختاری، در حين توليد، مخلوطی از ايزومرهای ارتو-ارتو، ارتو-پارا و بعضاً پارا-پارا حاصل می شود. اما زیست­فراهمی ايزومر ارتو-ارتو برای گیاه بالاست. لذا ايزومرهای ديگر آن به عنوان آلاينده محيط زيست در خاک انباشته می شود. برای اجتناب از اين موضوع معمولاً کلات­های ديگری از آهن گسترش يافته است. وی افزود يکی از مهمترين اين موارد، کلات آهن فریک اتیلن دی آمین-N’,N-بیس(2-هیدروکسی-5-سولفونات فنیل استیک اسید)(FeEDDHSA) می­باشد. که به دليل بسته بودن موقعيت پارا توسط گروه سولفونات، امکان تشکیل ایزومر پارا ممکن نیست. از طرفی به دلیل ماهیت ساختاری گروه سولفونات، حلاليت کلات مذکور نسبت به FeEDDHA بیشتر است.

ایشان ضمن تشکر از مدیریت شرکت تدارک ( تولید کننده کود های کشاورزی) توضیح دادند که این شرکت یکی از شرکتهای حامی فعالیت های پژوهشی دانش بنیان است که در زمینه تولید کود های کلاته فعالیت خود را بر پایه تعامل سازنده و نزدیک با پژوهشهای دانشگاهی شروع کرده است. هدف مدیریت این شرکت بهره گیری و حمایت از دانش های بومی در زمینه فعالیتهای خود بوده و علاقه مند به توسعه محصولات خود با اتکا تحقیقات دانشگاهی و ارتباط با محققین داخل کشور می باشد.

شایان ذکر است در حاشیه اولین نشست شورای هماهنگی  روسای پژوهشگاهها  و موسسات پژوهشی کشور که بعد از ظهر روز سه شنبه 16/10/93 با حضور دکتر وحید احمدی معاون پژوهش وفناوری وزارت علوم،تحقیقات و فناوری برگزار می شود، قرارداد فروش دانش فنی این پروژه به امضای نمایندگان پژوهشگاه شیمی ومهندسی شیمی ایران و شرکت تدارک خواهد رسید.

Creation date: 04/01/2015
Publish date: 05/01/2015