آئین تجلیل از خدمات علمی و اجرایی خستگی ناپذیر نیم قرن  پروفسور سید محمد بلورچیان بنیان گذار و موسس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران روز سه شنبه 24/6/94 با حضور دکتر محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ، دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، دکتر وحید احمدی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، دکتر فتح ا... مضطر زاده معاون وزیر علوم و رئیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی، جمعی از استادان برجسته عرصه شیمی و مهندسی شیمی، اعضای هیات علمی، دانشجویان و کارمندان پژوهشگاه شیمی ومهندسی شیمی ایران برگزار شد.

دکتر فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ابتدای حضورش در پژوهشگاه از آزمایشگاه مرکزی بازدید و از نزدیک ضمن گفتگو با رئیس آزمایشگاه و همکاران بر لزوم تجهیز آزمایشگاهها  و استفاده بیشتر مراکز علمی و  ارگانهای متقاضی از امکانات موجود   در این آزمایشگاه  تأکید نمود و  وزیر علوم همچنین با حضور در کتابخانه مرکزی پژوهشگاه که به پاس قدر شناسی از پنج دهه تلاش علمی و اجرایی دکتر سید محمد بلورچیان بنام ایشان نامگذاری شده است ، از این کتابخانه رو نمایی و پس از بازدید از این گنجینه علمی در مراسمی که به همین منظور تدارک دیده شده بود شرکت نمود.

در ابتدای این مراسم دکتر محمد رضا امیدخواه رئیس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران اظهار داشت: عشق ، علم ،  پاکدستی و پیگیری را سه صفت برجسته پروفسور بلورچیان دانست و گفت: من اسناد تاسیس این پژوهشگاه را از ابتدا دیده ام و مشاهده کردم که دکتر بلورچیان هیچ امکانات خاصی برای تاسیس نداشته و با جمع کردن پول های مختصر با پاکدستی و سلامت مالی تمام آجر به آجر این پژوهشگاه را روی هم نهاده است و در ساخت این مجموعه و تجهیز آن نهایت اهتمام را داشته اند.

دکتر امیدخواه افزود همواره اعضای هیات علمی و کارکنان پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران قدردان زحمات و تلاش های فراوان ایشان است و من از طرف تمامی اعضای خانواده بزرگ پژوهشگاه از تلاشهای بی وقفه این معلم فداکار سپاسگذارم.

همچنین دکتر مهدخت بروجردی مدیر کل روابط عمومی وزارت علوم نیز با تجلیل از پروفسور بلورچیان ایشان را نماد توجه وزارت علوم به دانش دانسته و گفت: دکتر بلورچیان علاوه بر مدیریت بسیار درخشان خود  بیش از 170 مقاله ISI در نشریات علمی جهان منتشر نموده و از این نظر در بین دانشمندان ایرانی بی نظیر است.

آنگاه در ادامه این مراسم دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم طی سخنانی ضمن تشکر از کار خوب و شایسته پژوهشگاه و وزارت علوم در ادای احترام به استاد بلورچیان اظهار داشت تجلیل از دکتر بلورچیان اعزاز علم است و ارادت من به دکتر بلورچیان در درجه اول به جهت عالم بودن ایشان است.

دکتر داوری اظهار داشت پروفسور بلورچیان بارها اشاره کرده که شیمی عشق است و این سخن بیان احساس و بیان روح ایشان است و من از خداوند سبحان برای این استاد مسلم عرصه علم شیمی طول عمر با عزت آرزو مندم.

سپس دکتر محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به انتخاب پروفسور بلورچیان در اولین دوره انجمن شیمی و مهندسی شیمی به عنوان چهره منتخب علمی کشور اظهار داشت: با توجه به نظر این چهره ماندگار، اقتصاد کشور به علم شیمی و داروسازی وابسته است و می توان از این راه تولید ثروت کرد و با این تفکر و رویکرد  مرکز پژوهشهای شیمی ومهندسی شیمی ایران در سال 1368 برای اولین بار پایه گذاری شد و بعد از مدتی به تولید علم به ثروت پرداخت و با این تفکر بعد از چند سال  به صورت مجموعه ای بزرگ در همین مکان احداث گردید.

این مراسم صمیمی پروفسور بلورچیان بنیانگذار و موسس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و چهره ی ماندگار عرصه شیمی که با تشویق های پی در پی شرکت کنندگان  مواجه گردیده بود طی سخنانی اظهارشت : من ابتدا وظیفه خودم می دانم تا از محبت ریاست محترم پژوهشگاه  ، اعضای هیات علمی و همکاران پژوهشگاه در بر پایی این مراسم قدر دانی نمایم و از لطف جناب آقای وزیر و ریاست محترم فرهیخته فرهنگستان علوم ، معاونان محترم وزیر علوم و دیگر مهمانان سپاسگذارم . دکتر بلورچیان افزود : بحمدالله کشور ما دارای ذخائر فراوانی است و در حوزه شیمی ومهندسی شیمی زمینه انجام همه کارها فراهم می باشد .من برای ایجاد این مرکز علمی و تجهیز آن بسیار تلاش نمودم ، خداوند متعال هم کمک نمود تا از این آزمون سر بلند بیرون بیایم .

دکتر بلور چیان اظهار داشت با سرمایه گذاری در حوزه شیمی می توان از خام فروشی نفت دست کشید و از هر گونه اعتبار خارجی بی نیاز شد، زیرا پیشرفت در علم شیمی کشور را ثروتمند می کند.

وی که در میان دانشمندان داخلی، ثبت مقالات زیادی را دارد افزود: اگر ما ایرانی ها به علم توجه کرده و ضمن استفاده از توان دانشمندان داخلی، محققان ایرانی مقیم خارج کشور را نیز به وطن بازگردانیم، دیگر دنیا به جای 1+5 باید 2+5 بگوید.

بنیانگذار پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران با بیان این نکته ما خود می دانیم در کجا کمبود داریم، اظهار داشت: استعداد، پشتکار و اراده ما بیشتر از چیزی است که در زمان حاضر مشاهده می شود.من ابتدا پژشکی قبول شدم ولی بعد  دریافتم پایه و اساس پزشکی داروسازی است و وقتی دکتری داروسازی را گرفتم ، به این نتیجه رسیدم که بیش از 70 درصد داروسازی مرتبط با شیمی است و ما برای پیشرفت در پزشکی و داروسازی باید در شیمی سرمایه گذاری کنیم، برای همین وقتی به ایران برگشتم برای راه اندازی یک مرکز علمی در زمینه شیمی تلاش کردم و در این راه هر قدمی که برداشتم برای رضایت خداوند بود.

در پایان این مراسم صمیمی لوح سپاس وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس فرهنگستان علوم، معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، دبیر ستاد چهره های ماندگارو رئیس پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران به پروفسور بلورچیان به خاطر تلاش های علمی و اجرایی در طی پنچ دهه به جامعه علمی کشور اعطا و از زحمات و خدمات علمی صادقانه این استاد سختکوش تجلیل به عمل آمد.