دانشمند برجسته بین‌المللی ایران در حوزه شیمی، با تاکید بر این که دستیابی به فناوری با چشم‌پوشی از علم و پژوهش که از سوی برخی در کشور دنبال می‌شود، رویکردی کاملا غلط است، گفت: در حال حاضر حدود 15 تا 20 هزار دانش‌آموخته دوره‌ PhD بیکار هستند که تقریبا هیچ یک از شرکتهای دانش‌بنیان برای جذب آنها اقدام نکرده‌اند.

به گزارش خبرنگار پژوهش ایسنا، دکتر مجتبی شمسی‌پور رییس انجمن شیمی ایران در افتتاحیه بیست و دومین سمینار شیمی تجزیه ایران در پژوهشگاه شیمی ومهندسی شیمی ایران با اشاره به وضعیت علمی کشور در حوزه‌های تولید علم افزود: از ابتدای سال 2015 تا کنون بیش از دو میلیون مقاله علمی چاپ و منتشر شده است که 31 هزار مقاله آن مربوط به ایران است.

وی سهم ایران از تولید علم دنیا را 1.5 درصد ذکر و اظهار کرد: این میزان سهم موجب شده است تا ایران در دنیا از لحاظ تولید علم در رتبه بیستم قرار گیرد.

دکتر شمسی‌پور با تاکید بر این که ترکیه در این شاخص در جایگاه هفدهم دنیا قرار دارد، خاطرنشان کرد: از 31 هزار مقاله تولید شده از سوی ایران 22 درصد آن مربوط به حوزه شیمی است که این میزان بالغ بر حدود هفت هزار و 700 مقاله می‌شود.

برنده جایزه دانشمند برتر آیسسکو ادامه داد: رتبه ایران در حوزه‌ی شیمی دنیا 17 است و ترکیه در این حوزه نیز بعد از ایران قرار دارد.

استاد دانشگاه رازی با اشاره به وضعیت کشورهای آسیایی در تولید علم خاطرنشان کرد: در آسیا رتبه چین در تولید علم دنیا 2، ژاپن 5، هند 10، کره جنوبی 12، ترکیه 17 و ایران 20 است.

چهره ماندگار عرصه  شیمی ایران، با انتقاد از نحوه حمایت مسوولان متولی از علم و فناوری به تجربیات دنیا در این زمینه اشاره کرد و افزود: تجربیات دنیا نشان داده است که بدون حمایت و توجه به علم و پژوهش نمی‌توان به فناوری دست یافت ولی در ایران ما می‌خواهیم با چشم‌پوشی از علم و پژوهش به فناوری دست یابیم که این قابل تصور نیست.

وی به تاکیدات وزارت علوم برای اختصاص 15 درصد از کل بودجه‌های دانشگاه به امر پژوهش اشاره کرد و یادآور شد: دانشگاه‌ها تنها 5 درصد از بودجه‌های خود را صرف پژوهش می‌کنند که از این میزان نیز سه درصد آن صرف هزینه‌های دیگر می‌شود.

دکتر شمسی‌پور، چالش بزرگ دیگر حوزه علم و فناوری را وجود پنج میلیون تحصیل کرده بیکار دانست و توضیح داد: در حال حاضر بین 15 تا 20 هزار نفر بیکار در میان فارغ‌التحصیلان دوره‌های PhD داریم.

وی با تاکید بر این که تقریبا هیچ کدام از شرکتهای دانش بنیان به سمت جذب این تعداد فارغ‌التحصیل دکتری حرکت نکرده‌اند، اظهار داشت: نمی‌توان کسی که قادر به تامین هزینه‌های زندگی او نیستیم را در کشور نگه داریم ؛ از این رو بسیاری از دانشجویان به خارج از کشور می‌روند و این به معنای فرار مغزها نیست بلکه مهاجرت است.

Creation date: 26/01/2016
Publish date: 27/01/2016