دکترمحمدرضا عارف منتخب مردم تهران در مجلس دهم و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت : در آموزش عالی کشورظرفیت رسیدن به مرجعیت علمی در جهان وجود دارد و جزو تکالیف دانشگاه بوده و در سند علم و فناوری کشور آمده، همچنین قطب علمی دنیای اسلام بودن و جهت‌گیری در این خصوص در سند چشم‌انداز آمده است.
دکتر عارف در کنگره آموزش عالی 1395 که در سالن شهید چمران دانشگاه تربیت‌مدرس برگزار شد، با اشاره به اینکه ایران باید جایگاه اول از نظر علمی در منطقه داشته باشد، اظهار داشت: منطقه ما منطقه‌ای پویاست و منتظر نمی‌ماند که به پایش برسیم و حرکت می‌کند. برخی کشورها در بحث علمی و فناوری وضع خوبی دارند که باید وظیفه ذاتی خودمان بدانیم که در این مسیر حرکت کنیم.
وی افزود : خانواده‌ آموزش عالی باید چالش‌های داخلی خود را بررسی کرده و به دنبال حل آنها باشند و سایر بخش‌های کشور نیز باید کمک کنند تا دانشگاه جایگاه اصلی خود را به دست آورد.
دکتر عارف در ادامه گفت : باید بتوانیم به اتکای قانون وزارت علوم، حمایت از جایگاه شورای عتف و اولویت دادن به فناوری مشکلات اقتصادی کشور را حل کنیم. در این زمینه باید به دانشگاه میدان داده شود و سایر بخش‌ها هم دانشگاه علم و تولید داخلی را باور کنند.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات صورت گرفته در سه دهه گذشته در حوزه آموزش عالی خاطر‌نشان کرد: دانشگاه در کنار رشد کمی در حوزه کیفی هم رشد خوبی داشته است و در حوزه‌هایی که ما به خارج وابستگی داشتیم اکنون مدعی هستیم. با این حال چالش‌هایی در حوزه آموزش عالی وجود دارد که باید آنها را بررسی و حل کنیم.
منتخب مردم تهران در مجلس دهم خاطرنشان کرد: اگر دانشگاه را یک نهاد باشعور بدانیم که می‌تواند مشکلات کشور را حل کند، آیا این نهاد نمی‌تواند مشکلات خودش را حل کند؟ شایسته‌سالاری یک اصل پذیرفته شده است و ما اکنون باید دانشگاه‌سالاری را دنبال کنیم.
وی افزود :  مامخالف توسعه کمی آموزش عالی نیستیم، اما باید به بازار کار توجه کنیم، باید حداقل‌های رشد کیفی را در نظر بگیریم و امروز این مسئله یک بحث ضروری است.
وی درباره نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه، گفت: در دانشگاه‌‌های غیرانتفاعی نسبت استاد به دانشجو یک به 62 است، یعنی مرتب ما آب در دوغ ریخته‌ایم، اگر می‌خواهیم رشد کمی بدهیم باید استاد و تجهیزات هم وجود داشته باشد. بعضی از دانشگاه‌ها 15 سال است که تجهیزات نخریدند و بالاخره دانشجویی که به این شکل فارغ‌التحصل می‌شود چه مشکلی از ما می‌تواند حل کند.
منتخب مردم تهران در مجلس با اشاره به مشکلات اقتصاد آموزش عالی، خاطرنشان کرد: دانشگاه باید تولید علم کند، منابع دولتی را نمی‌توان بیش از حد به کار گرفت، ما چه کاری می‌خوهیم انجام دهیم؟ دغدغه دانشگاه باید تولید علم باشد.
دکتر عارف تاکید کرد: دیپلماسی علمی می‌تواند مشکلات سیاسی و اقتصادی را حل کند رفت و آمد علمی می‌تواند به توسعه روابط سیاسی کمک کند چرا که استادان در کشور خودشان نفوذ دارند و می‌توانند تاثیرگذار باشند.
دکتر عارف با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی به معنای درون‌زایی اقتصاد است، گفت : اقتصاد مقاومتی، تولید داخل و درون‌زایی اقتصاد را مطرح می‌کند و جهت‌گیری‌های ما در همه سیاست‌ها اتکا به نیروی داخل است.
استاد دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به توانمندی‌های ایران در بخش دفاعی اظهار داشت: در بخش دفاع امروز ما مدعی هستیم و نه تنها نیازهای خود را با فناوری‌های پیشرفته برآورده می‌کنیم بلکه آمادگی داریم در چارچوب قوانین و مقررات به برخی کشورهای منطقه نیز کمک کنیم.
وی با اشاره به اینکه به معنای واقعی باید دانشگاه‌ها هیئت‌امنایی باشند و مسئولیت قبول کنند، اظهار داشت: اگر ایرادی وجود دارد باید در مجمع تشخیص مصلحت نظام حل شود.
دکترعارف با اشاره به رشد بی‌رویه کمی آموزش عالی، خاطرنشان کرد: در دهه 60 یک افق طولانی ترسیم کردیم و بحث این بود اگر به عدد 2500 دانشجو به 100 هزار جمعیت در کشور برسیم وضع مطلوبی خواهد بود اما الان به عدد 6 هزار در 100 هزار نفر رسیده‌ایم، کجا چنین چیزی آمده است.
منتخب مردم تهران در مجلس دهم تصریح کرد: اگر می‌خواهیم این رشد کمی را ادامه بدهیم باید استاد و تجهیزات داشته باشیم، دانشجو فارغ‌التحصیل می‌شود بالاخره اما چه فایده‌ای دارد؟

Creation date: 17/04/2016
Publish date: 18/04/2016