خانم دکتر محبوبه اسلامی مقدم عضو هیات علمی پژوهشکده توسعه فرآیند های شیمیایی از همکاران متعهد و پر تلاش پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران است.

ایشان کار خودش و تیم همراهش را از یک سال پیش بر روی پروژه ساخت ماده موثره دارویی ضد سرطان کربوپلاتین آغاز نموده و با ایمان راسخ و باوری قابل تحسین با همراهی تیم ورزیده، سرانجام موفق به تحقق این هدف مهم و انجام پروژه گردید.

ضمن تبریک و تهنیت بحضور این همکار پرتلاش و تیم همراهش آنچه در ذیل می آید حاصل پاسخ های ایشان به سئوالات ما در این زمینه می باشد که از نظر گرامیتان می گذرد.

بفرمایید عنوان پروژه چیست و چرا این عنوان را انتخاب کردید؟

با تاکید بر سالها تجربه سنتز ترکیبات ضد سرطان بر پایه پالادیوم پلاتین و مطالعات وسیع  بر روی خواص ضد سرطانی آنها، چند سال است بر سنتز این دسته داروهای کلینیکی مورد استفاده در شیمی درمانی متمرکز شده ایم. دلیل انتخاب این عنوان برای پروژه این بود که کربوپلاتین یا پاراپلاتین دارویی آنتی نئوپلاستیک بوده و در درمان طیف وسیعی از سرطان ها از قبیل کارسینومای تخمدان، پستان، رحم، مثانه، ریه، بیضه و غیره تجویز می شود که تنها کشورهای معدودی به دانش فنی این دارو دست یافته اند.

هدف از انجام این پروژه چیست؟

هدف از انجام این پروژه دست یابی به دانش فنی این دارو و بومی سازی ساخت آن در کشور بود که به لطف خداوند مهربان تحقق یافت.

در این پروژه روی چه موضوعاتی کار شده است؟

در این پروژه دارو با خلوص بالا که بتواند استانداردهای سازمان غذا و دارو را به خوبی پاسخ دهد و نیز بهینه سازی آن و به حداقل رساندن هزینه ساخت آن در کشور از جمله موضوعاتی بود که به آن پرداخته شد.

همکاران شما در انجام این پروژه چه کسانی هستند؟

خداوند را شاکرم لطف پروردگار متعال بود که این پروژه با موفقیت انجام شود و در این راستا کلیه دانشجویان آزمایشگاه بنده به نوعی درگیر اجرای پروژه بودند اما به طور مستقیم آقای مهندس ابوالحسینی و خانم مهندس سارا هادیان در اجرای این پروژه شرکت داشته اند در تمام طول یکسال از مشاوره های استاد بزرگوارم پروفسور حسن منصوری ترشیزی استاد دانشگاه سیستان و بلوچستان در اجرای این پروژه کمک گرفته ام که از ایشان سپاسگزارم.

لطفاً در خصوص  کاربردهای این پروژه توضیح دهید؟

این دارو به صورت ویال های 50 و 150 میلی گرمی به طور عمده توسط شرکت سبحان انکولوژی در کشور عرضه می شود، امید است دستیابی به API این دارو قدم موثری به بومی سازی آن در کشور و کاهش هزینه بیماران مواجه با شیمی درمانی باشد.

در انجام پروژه با چه موانع و مشکلاتی مواجه بودید و حامیان شما در این زمینه چه کسانی بودند؟

مطمئناً هر پروژه ای از ابتدای امر که به صورت ایده تعریف می شود تا مرحله اجراء با موانع و مشکلات زیادی روبه رو خواهد شد اما در پروژه های دارویی با توجه به اینکه مواد موثره دارو باید با خلوص  مورد قبول سازمان غذا و دارو تهیه شود این مشکلات پر رنگ تر خواهند بود. البته حامی مالی این پروژه پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران است. جا دارد از جناب آقای دکتر امیدخواه رئیس محترم پژوهشگاه، جناب آقای مهندس رامزی معاون محترم اداری، مالی و پشتیبانی، آقای دکتر دارابی معاون محترم پژوهشی و تحصیلات تکمیلی و همچنین جناب آقای دکتر غفارزاده معاون محترم فناوری که در تمامی مراحل اجرای این پروژه در تمام زمینه ها با تجربه گرانقدری که در امر اجرای پروژه های دارویی دارند ما را حمایت نمودند، تشکر ویژه داشته باشم.

آیا این طرح به مرحله تجاری سازی رسیده است؟

خوشبختانه دانش فنی ساخت این دارو در اشل آزمایشگاهی مورد حمایت تجاری سازی قرار گرفت و با انتقال آن به سرمایه گذار امید است تا چند ماه آینده با کسب تاییدیه سازمان غذا و دارو وارد صنعت دارویی کشور شود.

چگونه از مزایای آن میتوان استفاده کرد؟

با ارائه این فناوری به صنایع دارویی و اینکه پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران در اجراء پروژه های ملی دارویی پیشتاز است، به امید خداوند متعال این توان و تلاش کلیه همکاران هیات علمی، در راستای رفع نیاز کشور و خدمت ملی به مردم عزیز کشورمان باشد. انشاا...

Creation date: 13/11/2016
Publish date: 13/11/2016